Bemanningsföretag

Alla kategorier › Arbetsrätt ›

Bemanningsföretag

Allmänt om bemanningsföretag

Uthyrning av arbetstagare och privat arbetsförmedling var fram till 1990-talet i princip förbjudet i lag. Sedan dess har bemanningsföretag och bemanningsbranschen expanderat påtagligt. Man räknar med att denna har drygt 60 000 årsanställda. Branschen har väsentligen integrerats i normala arbetsmarknadsrelationer. Arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen har slutit kollektivavtal med såväl arbetar- som tjänstemannafacken. Kollektivavtalet på arbetarområdet utgår från att lönen för den uthyrda arbetskraften sätts i relation till lönen hos de anställda i beställarföretaget, medan arbetskraften på tjänstemannaområdet betraktar uthyrningsbranschen som en särskild bransch med egna lönenivåer, frikopplat från lönenivån i beställarföretagen. 

Trepartsförhållande

Uthyrning av arbetstagare innefattar ett trepartsförhållande mellan ett bemanningsföretag, en arbetstagare (bemanningsanställd) och ett kundföretag. Bemanningsföretaget anställer arbetstagare i syfte att hyra ut dessa till kundföretagen för arbete under dess ledning och kontroll. Mellan bemanningsföretaget och kundföretaget föreligger ett avtal om uthyrning av arbetstagare. Mellan bemanningsföretaget och den bemanningsanställde föreligger ett anställningsavtal. Det är alltså bemanningsföretaget som är arbetsgivare och som ansvarar t.ex för att betala lön till arbetstagaren. 

Ansvar över bemanningsanställda

Arbetsgivarfunktionen är dock delad mellan bemanningsföretaget och kundföretaget på så sätt att det senare fullgör de arbetsledande funktionerna. I vissa avseenden har kundföretaget ett direkt rättsligt ansvar för de bemanningsanställda. Enligt 3 kap. 12 § AML ska den som anlitar inhyrd arbetskraft svara för att nödvändiga skyddsåtgärder finns i verksamheten.  Vidare ansvarar kundföretaget gentemot bemanningsanställda för överträdelse av diskrimineringslagen. Kundföretaget kan göras ansvarigt endast i den utsträckning som företaget disponerar över de faktiska och rättsliga förhållandena. 

Kundföretaget torde också betraktas som arbetsgivare i skadeståndsrättsligt hänseende och ha principalansvar enligt 3 kap. 1 § skadeståndslagen om kundföretaget utnyttjar den bemanningsanställda personalen på samma sätt som sin egen. Enligt motiven till skadeståndslagen är ansvaret placering beroende på om de bemanningsanställda är inlemmade i kundföretagets organisation. 

Likabehandlingsprincip

Uthyrningslagen innehåller en likabehandlingsprincip som bemanningsföretagen har att iaktta. Enligt denna har bemanningsanställda, under den tid deras uppdrag i kundföretaget varar, rätt till minst de grundläggande arbets- och anställningsvillkor som skulle ha gällt om han eller hon hade anställts direkt av kundföretaget för att utföra samma arbete. 

Bemanningsföretag