Diskrimineringsgrunder

Alla kategorier › Arbetsrätt ›

Diskrimineringsgrunder

I diskrimineringslagen förbjuds diskriminering på sju diskrimineringsgrunder, nämligen kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder av arbetstagare. Av dessa anknyter alla, utom könsöverskridande identitet eller uttryck till EU-etablerade diskrimineringsgrunder. Diskrimineringsgrunderna har olika karaktär och syftar till att identifiera grupper i samhället som anses behöva särskilt skydd. 

Kön som diskrimineringsgrund

Men kön avses att någon är man eller kvinna. Även den som avser att ändra eller har ändrat sin könstillhörighet omfattas av diskrimineringsgrunden kön (1 kap. 5 § DiskL). Diskrimineringsgrunden kön intar alltjämt en viss särställning bland diskrimineringsgrunderna. Reglerna om aktiva åtgärder i arbetslivet omfattar både kön, etniskt tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Kravet på åtgärder i lönefrågor är dock helt inriktade på löneskillnader mellan kvinnor och män. Även reglerna om positiv särbehandling vid anställning och befordran är begränsade till kön. 

Könsöverskridande identitet eller uttryck

Med könsöverskridande identitet eller uttryck avses att någon inte identifierat som som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön (1 kap. 5 §). 

Etnisk tillhörighet

Med etnisk tillhörighet avses att någon tillhör en grupp av personer som har samma nationella eller etniska ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Även personer som är gifta eller sambo med någon med viss etnisk tillhörighet omfattas av lagen. Etnisk tillhörighet har med andra ord ett tydligt socialt inslag. 

Religion och annan trosuppfattning

Vad som avses med religion och trosuppfattning definieras inte i lagen. Med religion avses en trosuppfattning som är gemensam för en grupp människor. religion är till sin karaktär inte individuell utan kollektiv. Detsamma gäller begreppet trosuppfattning som syftar på livsåskådningar som ligger religionen nära och avser sådant som konstitutionerna en grupp. Exempel på sådana livsåskådningar är ateism och agnosticism. Utanför begreppet faller individuella föreställningar och övertygelse i t.ex. politiska eller kulturella sammanhang.

Funktionshinder

Men funktionshinder avses varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå.  

Sexuell läggning

Häri inbegrips homo-, bi- och heterosexuell läggning. Därmed omfattas alla människors sexuella läggningar av lagen. Även en arbetsgivares felaktiga antaganden om en persons sexuella läggning kan omfattas av diskrimineringsförbuden. Däremot omfattas lagens skydd inte andra typer av sexuella beteenden än de som har ett naturligt samband med homo-, bi- och heterosexuell läggning. 

Ålder

Levnadsålder som diskrimineringsgrund medför komplikationer eftersom ålder i sig inte utpekar någon särskild grupp i samhället. Förbudet mot åldersdiskriminering har sin bakgrund i tendenser till generationsmotsättningar som finns i flera EU-länder. 

Diskrimineringsgrunder